Зимата и градината

През студените зимни месеци не трябва да се пренебрегват грижите за вашата градина. За да се запази доброто здравословно състояние на видовете, трябва да се спазват някои условия. Сега ще ви дадем няколко съвета как да НЕ вредите на вашата градина с на пръв поглед нормални и рутинни действия.

  • Трябва да знаете, че всички химикали, който се използват за топене на сняг/лед, са изключително вредни за всички растения. Затова не бива да третирате пътеки, които са на тревна фуга, както и да изхвърляте не стопения лед, третиран с такива химикали и препарати, в тревните пространства, както и в основите на растенията. Това би довело до щети по растенията или дори до пълната им загуба.
  • НЕ изхвърляйте излишния сняг върху растенията. Така, в следствие от натиска на тежкия сняг, клоните се чупят. В резултат на това, короната на растенията се деформира и през пролетта няма да има търсеният декоративен ефект.
  • Ако имате живи плетове от растения, които не са увързани и зазимени, желателно е да го направите или поне, когато падне сняг, да го изтупвате от растенията. Причината тук е същата, както в предния случай – деформиране на короната от натиска на снега.
  • През зимата растенията зимуват и не трябва да се поливат. Може обаче, да трупате малко сняг (който не е мръсен) в основата на растенията. Така снегът през зимата ще изолира от големите студове, а когато почне да се затопля времето и растенията започват вегетация, натрупаният сняг ще се разтопи за оптимална влага.

Спазвайки тези съвети, когато дойде пролетта, дворът ви ще бъде в отлично състояние благодарение на вас.

Leave Comment